Čo vyskúšať vo Švédsku za miestne špeciality? A kam ísť na lacné jedlo?
Zobraziť ceny hotelov vo Švédsku
Švédska kuchyňa
Švédska kuchyňa nebola historicky veľmi bohatá. Potraviny prevažnej väčšiny obyvateľov sa obmedzovali na to, čo sa dalo vypestovať alebo uloviť na mieste.
Strava preto pozostávala najmä z kaše, chleba, repy (ktorú neskôr nahradili zemiaky), kapusty, strukovín a polievok.
Mäsité jedlá sa pripravovali najmä z rýb, bravčového mäsa, prípadne z diviny a divých vtákov. Bežné je aj losie (älg) a sobie (ren) mäso, najčastejšie pripravované ako steak podávaný so zemiakmi a brusnicami.
Švédi majú veľmi radi sladkosti. Miestne pekárne ponúkajú veľký výber špecialít.
Typické švédske špeciality
Tieto jedlá by ste si vo Švédsku nemali nechať ujsť.
Mäsové guľky
Švédske mäsové guľky nie sú len obyčajným jedlom, ale jedným zo symbolov krajiny. Mäsové guľky sa bežne pripravujú z mletého hovädzieho a bravčového mäsa a podávajú sa so zemiakovou kašou a brusnicami.
Toto jedlo je typické pre celú Škandináviu, ale ako švédske jedlo ho celosvetovo preslávil reťazec nábytkárskych obchodov IKEA, ktorý ich už desaťročia podáva ako hlavné jedlo vo svojich jedálňach.
Losos
Losos je veľmi obľúbené jedlo a pripravuje sa na desiatky rôznych spôsobov. Najobľúbenejší je solený losos so zemiakmi a kôprovou omáčkou.
Surströmming
Jedlo neslávne známe stovkami videí na YouTube, v ktorých sa ho pokúšajú zjesť ľudia zo zahraničia, ale napriek neuveriteľnej vôni vyvoláva skôr zvracanie ako chuť do jedla.
Surströmming je konzervovaný kyslý sleď, ktorý sa vyrába fermentáciou rybieho mäsa, pri ktorej vzniká silný zápach. Ryba je mimoriadne slaná a zápach je taký intenzívny, že v mnohých verejných budovách je konzumácia surströmmingu zakázaná.
Zvyčajne sa konzerva otvára pod tečúcou vodou a podáva sa s chlebom.
Surströmming je sezónna potravina a v obchodoch sa predáva približne od polovice augusta až do vypredania zásob, zriedkavo až do nasledujúcej jari. Surströmming sa najčastejšie predáva v severnom Švédsku, kde ho nájdete v každom supermarkete. Na juhu sa predáva len veľmi málo.
Počítajte s tým, že surströmming je drahá potravina a jedna 400 gramová plechovka stojí približne 450 sek.
Ärtsoppa
Najznámejšia švédska polievka sa pripravuje zo žltého hrachu a podľa ľubovôle sa do nej pridávajú rôzne prísady, najčastejšie kuracie mäso.
Sill (nakladaný sleď)
Sleď je jednou z najobľúbenejších morských rýb, ktorú Švédi úplne milujú.
Najčastejšie sa marinuje v rôznych omáčkach s rôznymi koreninami, takže jedlá zo sleďov sa regionálne veľmi líšia. Sleď je jedným z najobľúbenejších predjedál alebo ľahkých jedál na večeru či občerstvenie.
Kroppkakor
Typickým jedlom južného Švédska sú knedle plnené slaninou alebo údeným mäsom podávané s brusnicovou omáčkou.
Je to jedno z najlacnejších a zároveň veľmi chutných a výdatných jedál.
Pytt i Panna
Po stáročia obľúbené jedlo chudobných, ktoré je vďaka svojej rýchlosti a nenáročnosti obľúbené aj dnes.
Ide o zvyškové jedlo. To, čo vám doma zostalo, zmiešate dohromady. Základnou surovinou sú zemiaky, ktoré sa nakrájajú na kúsky a môžete do nich dať takmer čokoľvek podľa chuti. Najčastejšie bravčové mäso, paradajky, slaninu alebo uhorky.
Smörgåstårta
Tento jedinečný slaný dezert sa skladá z mnohých druhých sendvičov, šunky, syra alebo zeleniny. Smörgåstårta sa vyrába na slávnostné príležitosti, ale predáva sa aj v niektorých pekárňach.
Dezerty a sladkosti
Sladké buchty plnené škoricou a najmä kardamónom, ktorý je vo Švédsku veľmi obľúbený, sú veľmi populárne.
Zastavte sa ráno v jednej z mnohých kaviarní a kúpte si jednu z každej sladkej buchty. Zaručujeme vám, že budete mať oveľa lepšie raňajky ako na nevýrazných kontinentálnych stoloch v hoteli.
V severných častiach Švédska sa tiež vyrábajú úplne fantastické buchty s pečenými brusnicami, a to v sladkej aj slanej forme.
Semla
Malé sladké šišky so šľahačkou na vrchu sú zvyčajne plnené mandľovým krémom a ochutené škoricou, kardamónom alebo ponechané bez príchute.
Výborne sa hodia na raňajky a popoludňajšiu kávu.
Kladdkaka
Najobľúbenejší koláč medzi Švédmi sa vyrába z čokolády s veľkým podielom masla. Preto má mierne mastnú a veľmi hustú konzistenciu.
Kladdkaka sa zjemňuje šľahačkou a malinami.
Ako sa stravovať ako miestny obyvateľ
Švédi sa zvyčajne stravujú doma. Keď vás niekto pozve domov na večeru, je to znamenie, že si vás naozaj váži. Do reštaurácií chodia menej často. Inak je naozaj bežné, že Švédi si doma vopred uvaria a jedlo si do práce/školy prinesú v škatuli.
Aj preto vo Švédsku nenájdete veľa reštaurácií s miestnou kuchyňou, a keď už existujú, sú zamerané na turistov a majú veľmi vysoké ceny. V reštauráciách je vhodné mať obedové menu.
Najlacnejšie miestne jedlo (od 69 sek) v podobe mäsových guľôčok nájdete v jedálňach obchodného domu s nábytkom IKEA.
Čo je pre Švédov najdôležitejšie? Ísť na "fiku". To znamená ísť do kaviarne, dať si kávu, niečo sladké a porozprávať sa s priateľmi. Na rozdiel od reštaurácií sú kaviarne všadeprítomné a nájdete ich vo veľkých aj malých mestách.
Klasické podniky rýchleho občerstvenia s hamburgermi a hranolkami sú všadeprítomné. Vo Švédsku je lídrom miestna spoločnosť MAX Burgers, ale sú tu aj McDonald's a KFC. Veľmi často narazíte aj na pizzerie alebo kebabárne.
Obľúbené sú aj hot-dogy v 7-Eleven alebo Pressbyrån, ktoré nájdete aj v tých najmenších mestách.
Obvyklé ceny v reštauráciách
- Jedlo v reštaurácii na obedové menu - 130 sek
- Jedlo v reštaurácii bez špeciálnych jedál - 170 sek v lacnejšej reštaurácii, ale bežnejšie od 220 sek vyššie
- Pivo - 60 sek
- Koktail - 140 sek
- Pizza - 100 sek
- McDonald's menu - 110 sek
- Voda - 25 sek
- Hotdog - 30 sek