Aké jedlo by ste mali ochutnať v Japonsku? Čo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?
Kúpte si letenky do Japonska vopred
Japonská kuchyňa
Keďže Japonsko je sezónna krajina, takmer v každom mesiaci svojho pobytu môžete ochutnať niečo iné. Najviac sa môžete stretnúť s:
Nudle soba - pohánkové rezance, ktoré sa podávajú studené v letných mesiacoch (zaru soba) alebo teplé v zimných mesiacoch. Jedným zo základných variantov je kake soba (pohánkové rezance s vývarom).
Udon rezance - hrubé pšeničné rezance žltkastej farby podávané ako soba rezance.
Nudle ramen - polievka ramen sa všeobecne dá pripraviť na mnoho spôsobov, rezance sú vaječné rezance na čínsky spôsob, ale ramen je v Japonsku taký obľúbený, že ho miestni obyvatelia prijali za svoj. Najdôležitejšou vecou pri ramene je vývar, jeho výroba je zvyčajne tajná, takže každá reštaurácia ramen ponúka vývar inej chuti, aj keď ide o rovnaké jedlo. Okrem vývaru a rezancov je v ňom zelenina a mäso na rôzne spôsoby.
Gyoza - plnené vrecúška s mäsom a zeleninou, dusené alebo vyprážané.
Tempura - zelenina, morské plody a ryby obalené podobným spôsobom ako trojobal, ale výsledok je výrazne chrumkavejší.
Sushi - väčšinou surové ryby s ryžou a morskými riasami. Typické sushi je rolka z ryže a mäsa obalená morskými riasami a nazýva sa maki. Ryža s rybou navrchu je nigiri. Samotné plátky surovej ryby sa nazývajú sashimi.
Natto - fermentované sójové bôby, ktoré majú svetlohnedú farbu. Majú veľmi štipľavú vôňu a typickú výraznú chuť, cudzinci ich často kvôli silnému zápachu ani nemôžu ochutnať. Sú však veľmi zdravé!
Bentó - krabička na obed, v podstate od všetkého trochu. Typické je kupovať bentó do vlaku alebo šinkazenu, predávajú ich priamo na nástupištiach.
Senbei - ryžové sušienky obalené v sójovej omáčke a morských riasach, podobné tunajšej známej "japonskej zmesi".
Čaje - sencha typický zelený čaj, genmaicha - zelený čas s praženou ryžou, mugicha - jačmenný čaj, matcha práškový čaj s horkou chuťou používaný najmä pri čajových obradoch a ako príchuť do sladkostí atď.
Alkohol - saké - ryžové víno, typický japonský alkohol. Shouchu - japonská pálenka zo sladkých zemiakov. Pivo - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...
Cukríky a sladkosti - tradičné sladkosti sa vyrábajú z ryžovej múky, škrobu a sladkých fazuliek anko.
Čo nerobiť pri jedle
Do ryže nestrkajte paličky, ale položte ich na misku. Paličky sa zapichujú do ryže len počas pohrebných rituálov.
Nestrkajte paličky do sushi, je to veľmi neslušné. Je bežné jesť sushi rukami, ak neviete používať paličky. Na druhej strane v Japonsku jedia sushi rukami skutoční znalci a gurmáni.
Nepodávajte si jedlo z paličiek na paličky, evokuje to iný budhistický pohrebný rituál, a to branie kostí.
Ako jesť ako miestny obyvateľ
Stravovanie v miestnych reštauráciách je bezpečné. Japonské hygienické normy patria k najvyšším na svete.
Všadeprítomné sú miestne samoobslužné jedálne, kde si objednáte v stánku, zaplatíte kartou a dostanete jednoduché, ale zvyčajne dobré a hlavne veľmi lacné jedlo.
Tieto bistrá sú medzi Japoncami veľmi obľúbené pre raňajky a večere.