Indonézia - tradičné jedlo

Indonézia

Aké jedlo by ste mali ochutnať v Indonézii? Čo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?

Vyhľadávanie ubytovania v Indonézii

Indonézska kuchyňa

Základným jedlom je ryža (nasi), Indonézania ju jedia 3-krát denne. Najčastejšou prílohou k ryži je kuracie mäso alebo ryby v rôznych pikantných omáčkach, prípadne vyprážané.

Kuchyňa je do istej miery ovplyvnená miestnym náboženstvom, takže s bravčovým mäsom, ktoré islam zakazuje, sa stretnete v podstate len na Bali, u prírodných kmeňov a v kresťanských alebo čínskych reštauráciách.

Na hinduistickom Bali pre zmenu ťažko nájdete hovädzie mäso.

Ďalšou bežnou prílohou sú rezance (mie).

Stretnete sa aj s rôznymi druhmi polievok, ku ktorým si Indonézania samozrejme objednajú ryžu.

Do jedla sa vždy pridáva sambal, omáčka z chilli papričiek, a môžete ho tiež ochutiť "kecap manis", čo je hustá sladká sójová omáčka.

Miestne jedlá sú vo všeobecnosti veľmi pikantné. Vo väčšine reštaurácií alebo warungov môžete požiadať aj o "bunkus", čo je jedlo so sebou. Vašu porciu vám zabalia do potravinového papiera, tekutiny do malých vrecúšok. Takéto jedlo potom môžete skonzumovať na dlhšej ceste.

Typické indonézske špeciality

Jedlá, s ktorými sa najčastejšie stretnete na jedálnom lístku:

  • Nasi goreng - vyprážaná ryža
  • Ayam goreng - vyprážané kurča
  • Ikan goreng - vyprážaná ryba
  • Mie goreng - vyprážané rezance
  • Satay - vyprážaný (najčastejšie) kurací špíz s arašidovou omáčkou
  • Soto ayam - lahodná polievka s ryžou, rezancami, zeleninou a kuracím mäsom
  • Bakso - polievka s knedličkami z mletého mäsa
  • Babi - bravčové mäso
  • Sapi - hovädzie mäso
  • Gado-gado - zeleninový šalát s tofu, vajcom a arašidovou omáčkou
  • Cap-cay - miešaná vyprážaná zelenina
  • Tempeh - vyprážané plátky tofu
  • Tahu - fermentované sójové plátky
  • Pisang goreng - vyprážaný banán

Netreba zabúdať na širokú škálu exotického ovocia, ako je salak (hadie ovocie), jackfruit (chlebovník), mariqisa (mučenka), klenkeng alebo rambutan (chuťovo podobný liči), mangostan, sirsak, karambola, ananás, mango, avokádo a kontroverzný durian.

Čerstvé šťavy ponúkané vo väčšine reštaurácií alebo warungov sú perfektné.

Typické nápoje

  • Air minum - pitná voda
  • Teh - čaj
  • Teh jahe - zázvorový čaj
  • Es teh - ľadový čaj (čaj s ľadom)
  • Kopi - káva (turecká)
  • Es jeruk - vylisované citrusy s vodou, cukrom a ľadom
  • Susu - mlieko
  • Jus - džús

Alkohol je tu pomerne drahý. Medzi turistami vedie pivo Bintang, v rôznych regiónoch sa ponúkajú aj špecifické destiláty, vína či likéry (arak, anggur, tuak, moke, ...), ak by ste chceli ochutnať, pozor na kvalitu alkoholu. Niektorí turisti sa otrávili domácimi pálenkami.

Miestni ľudia veria v silu prírody. Cestou môžete naraziť na obchod s názvom "Jamu". Predávajú sa v ňom prírodné liečivá. Ak dokážeš bylinkárovi (ktorý pravdepodobne nebude hovoriť po anglicky) opísať niektorú zo svojich chorôb, môžeš sa tešiť na liek, ktorého sa miestni obyvatelia nevedia nabažiť.

Počas ramadánu sa pripravte na to, že obchody a reštaurácie môžu byť počas dňa zatvorené. Je to preto, že moslimovia sa počas dňa postia a jedia až keď padne noc.

Ako sa stravovať ako miestni

Väčšina Indonézanov, ktorí nejedia doma, chodí jesť do warungov alebo pojazdných stánkov. Často nejedia pri stoloch, ale sedia na rohožiach.

Jedlo často dostanete v hlbokom tanieri; ak jete príborom, dostanete lyžicu a vidličku. Lyžica sa drží v pravej ruke, vidlička v ľavej ruke a vidličkou sa jedlo podáva na lyžicu.

Mnohí miestni obyvatelia jedia rukami; ak sa tak rozhodnete, vždy používajte len pravú ruku. Ľavá sa považuje za nečistú a Indonézania ju majú často spustenú pozdĺž tela.

Jedlo naberajte medzi prstami a palcom si sústo posúvajte do úst. Často sa považuje za zdvorilé dojesť celú porciu. Za zdvorilé sa nepovažuje ani chrúmanie, aj keď vám pikantné jedlo vháňa slzy do očí. Klopkanie je povolené.

Miestne pouličné stánky s jedlom (warungy) sa nachádzajú v obrovskom množstve po celej krajine. Tieto miestne reštaurácie sa často nachádzajú aj v tých najmenších dedinkách a v mestách sú ich desiatky na jednej ulici.

Obvyklé ceny v reštauráciách

Indonézania jedia svoje hlavné jedlo na raňajky, napríklad ryžu, rezance, polievky alebo rôzne kaše, cena vo warungu (typická indonézska pouličná reštaurácia alebo stánok) je zvyčajne okolo 20 000 idr.

Ceny v turistických oblastiach, ako je Bali alebo centrum Yogyakarty, môžu byť viac ako dvojnásobné a bežné jedlo v miestnej reštaurácii sa dá kúpiť za približne 40 000 idr.

Obed alebo večera vyjde na podobnú sumu , pivo v reštaurácii dostanete od približne 40 000 idr, čerstvé džúsy od približne 10 000 idr.

Tento článok môže obsahovať partnerské odkazy, z ktorých môže naša redakcia získať provízie, ak kliknete na odkaz. Pozrite si našu stránku s reklamnými pravidlami.

Zostali nejaké otázky?

Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k článku...

0 komentáre

Prihláste sa do služby Cestee

... celosvetovej komunity cestovateľov

Ešte nemáte cestovný účet? Zaregistrujte sa