Bulharsko - tradičné jedlo

Bulharsko

Aké jedlo by ste mali ochutnať v Bulharsku? Čo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?

Rezervujte si ubytovanie s raňajkami

Bulharská kuchyňa

Miestna kuchyňa sa pripravuje z miestnych produktov s množstvom zeleniny a šalátov. Jedlá bývajú ľahké. Pripravuje sa najmä kuracie mäso a ryby.

Bulharská kuchyňa sa považuje za jednu z najzdravších v Európe.

Veľký podiel konzumovanej zeleniny a mliečnych výrobkov je údajne dôvodom ich dlhovekosti.

Typické bulharské špeciality

Bulhari tvrdia, že vo svojej krajine "objavili" jogurt, ktorý nazývajú kiselo mljako. Tento výrobok obsahuje špeciálne baktérie, ktoré chránia telo pred toxínmi a dokonca aj pred niektorými druhmi rakoviny. Táto špecialita je potom skutočne dostupná len v Bulharsku. Okrem toho tu má veľkú tradíciu vinárstvo a najmä červené vína sú vynikajúce.

Šopskýšalát - základom je balkánsky syr. Nazýva sa "syrene" a má mierne sladkú až maslovú chuť. Ďalšími ingredienciami sú uhorky, paradajky a sladká cibuľa, olivy a trochu dresingu. Jednoduchý a chutný. Bulhari týmto jedlom začínajú hlavné jedlo (namiesto našej polievky).

Polievky - v Bulharsku často predstavujú hlavné jedlo a niektoré z nich patria medzi bulharské národné jedlá. Typické polievky sú:

  • Bob čorba: Hustá fazuľová polievka,
  • Tarator: studená polievka z kyslého mlieka s kôprom, uhorkami a orechmi,
  • Pilšeka supa: kuracia polievka,
  • Ribena supa: rybacia polievka,
  • Škembe čorba: polievka z vnútorností s paprikou a trochou mlieka.

Kefta a kebab - v Bulharsku sa mäso najčastejšie konzumuje mleté a grilované.

Kefty sú jedným z najtradičnejších lacných jedál, ktoré nájdete v úplne každom stánku, rýchlom občerstvení a reštaurácii. Sú to vlastne klasické minikarbonátky, zatiaľ čo kebabpčata (niekedy tiež kebabče) sú mäsové guľky podlhovastého tvaru veľmi podobné čevapčičom.

Najčastejším korením používaným v mletom mäse je rímska rasca alebo saturejka. Kebab sa často predáva ako rýchle občerstvenie v chlebe alebo žemli a v reštauráciách v drvivej väčšine s hranolkami.

Musaka - tradičné balkánske jedlo. Je to zmes mletého mäsa a zeleniny, ako je cibuľa, cesnak, baklažán a paradajky. Niekedy so zemiakmi.

Banica - klasický slaný koláč, ktorý nájdete v každej pekárni, je typický pre Bulharsko. Koláč sa vyrába z lístkového cesta a jeho náplň tvorí lahodný aromatický syr, smotana a biely jogurt.

Ryby - ako v každej prímorskej krajine, aj v bulharských reštauráciách nájdete širokú ponuku morských plodov. Medzi najobľúbenejšie patria morské makrely, veľmi jemné filety čierneho morského žraloka alebo grilované slede.

Zvláštnou pochúťkou je malá ryba caca, ktorá sa chuťou veľmi podobá sardinkám. Smažia sa v cestíčku a zvyčajne sa konzumujú po hlavnom jedle alebo len tak ako hranolky či popcorn.

Kaškaval - je typický bulharský tvrdý syr, ktorý sa vyrába z kravského aj ovčieho mlieka. Pochádza z bulharských hôr Rila a Pirin, ale jeho aromatická chuť je známa po celom svete.

Nápoje

Pokiaľ ide o nealkoholické nápoje, Bulhari pijú prevažne minerálnu vodu a veľmi radi pijú čaj k jedlu alebo po ňom. Pozor však, ak si objednáte čaj v reštaurácii, automaticky vám prinesú miestny bylinkový čaj. Ak chcete klasický čierny čaj, musíte si výslovne vypýtať "čierny čaj".

Čo sa týka alkoholických nápojov, miestni obyvatelia majú najradšej pivo. Bulharské pivo je pomerne dobré a medzi najznámejšie miestne značky patria Zagorka, Ariana alebo Burgasko. V Bulharsku sú veľmi obľúbené aj pivá z Českej republiky.

Veľmi dobrým bulharským produktom je ajvíno. Vhodné podnebie a kopcovitý charakter krajiny spolu vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie hrozna. Víno je v Bulharsku tiež veľmi lacné a kvalitnú fľašu si môžete kúpiť približne od 3 eur.

Špecifickým nápojom je boza, ktorá pravdepodobne pochádza z Turecka, ale je veľmi obľúbená aj u nás. Je to fermentovaný sladový nápoj s hustou konzistenciou a mierne kyslou sladkou chuťou. Obsah alkoholu sa pohybuje okolo 1 %.

Z tvrdého alkoholu sú typicky miestne tieto nápoje:

  • Rakije - o pôvode tejto pálenky z hrozna, sliviek a fíg sa diskutuje vo viacerých balkánskych krajinách a pravdepodobne sa nedá spoľahlivo dokázať, odkiaľ skutočne pochádza. V každom prípade je to jeden z najobľúbenejších druhov tvrdého alkoholu v Bulharsku,
  • Mastika - anízový nápoj, ktorý by mal obsahovať najmenej 47 % alkoholu. Podáva sa vychladený.

Ako sa stravovať ako miestny obyvateľ

Miestni obyvatelia sa najradšej stravujú v malých stánkoch alebo malých reštauráciách s plastovými stoličkami v záhradách 4 eur.

Jednoznačne najbežnejším bulharským jedlom rýchleho občerstvenia je "chlabcha i kebabcha". Je to mäsová guľka vložená do žemle s plátkom cibule a uhorky a poliata paradajkovým kečupom. Chutí to jednoducho ako sekaná so soté.

Podobných stánkov a minireštaurácií je v Bulharsku veľa a nájdete ich v každej väčšej dedine. V najväčších letoviskách na pobreží Čierneho mora však pomaly ustupujú drahším turistickým reštauráciám a skutočne autentické Bulharsko zažijete len v metropolách Varna alebo Burgas, prípadne v najmenších letoviskách.

Tento článok môže obsahovať partnerské odkazy, z ktorých môže naša redakcia získať provízie, ak kliknete na odkaz. Pozrite si našu stránku s reklamnými pravidlami.

Zostali nejaké otázky?

Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k článku...

0 komentáre

Prihláste sa do služby Cestee

... celosvetovej komunity cestovateľov

Ešte nemáte cestovný účet? Zaregistrujte sa